A sport neve: Futball

Valami mindig történik a futball jelenlegi, fordulatokkal teli világában. Az arra érdemes témákról próbálok véleményt formálni, találgatni dönteni, vagy éppen nem dönteni. Mert erről szól a futball.

Dz$udz$ák Baláz$

2011.06.11. 12:45 Mr One-Two

Dzsudzsák Balázs a PSV csapatából az orosz Anzsi Mahacskalához szerződött.

Ha összemérjük a két csapat eredményeit, történelmét, de akár a jelenét is, egyértelműen a hollandok jönnek ki győztesként. A PSV többszörös holland bajnok, nem rég BL-elődöntős is volt, és minden évben a holland bajnokság esélyese. Ellenben az orosz Anzsi 2001-ben került fel az első osztályba, majd pár évvel később vissza is esett a második ligába. Ma egy orosz középcsapatnak tekinthetjük. Szakmailag egyértelműen jobb a PSV, és sokkal elismertebb is.

Egy valamiben azért az oroszok nyernek. A pénzben. Természetesen Mahacskalában is egy orosz olajmilliárdos a tulajdonos, aki Roberto Carlost is sikeresen szerződtette, persze nem kis fizetésért.

Tehát ha ezeket összegezzük, miért is ment el Hollandiából Dzsudzsák pont Oroszországba? Mert mehetett volna Olaszországba (Juventus, Fiorentina), Spanyolországba (Atletico, Villarreal) vagy éppen Angliába is (Tottenham, Liverpool). Sokkal nagyobb történelmű csapatok, kevesebb pénzzel.

Oroszországba csak olyanok mennek, akik vagy még pénzt akarnak keresni, vagy már csak pénz akarnak keresni. Mert kiugró sikerekre esélyük sok nincs. 

Ezek után nyilatkozza azt Balázs ügynöke, apja, és maga Dzsudzsák is, nem értik a magyar fociszeretők felháborodását. Szerintük ez egy tökéletes helyszín a kiugrásra. Csak kérdem én, hova akar onnan kiugrani? A CSZKA-ba? Vagy a Zenitbe? Mert talán ezek a klubok is gyengébbek, mint az Eindhoven. Tehát sokkal inkább ez egy visszalépés a ranglétrán, sem mint egy előrelépés.

És hogy miért vagyunk felháborodva? Talán, mert ő az egyetlen magyar focista ma, akit elismernek külföldön is. Könyörgöm, volt idő, amikor a torinói Tuttosport naponta írt Dzsudzsák lehetséges Juventusba való átigazolásáról. A címlapon. 

Oroszország egy süllyesztő, kár lenne tagadni. Kevés focistát látni, aki onnan épített ki karriert. Persze volt olyan, hogy Vidic, Krasic, de rajtuk kívül talán senki. Még anno Vágner Love is nagy sztárnak lett kikiáltva, aztán nem lett belőle semmi.

Egy biztos, Dszudzsák nem felejtette el, honnan származik, milyen élete volt még itthon, Debrecenben. És azt se felejtsük el, hogy a pénz nagy úr, talán a legnagyobb...

A bejegyzés trackback címe:

https://sportnevefutball.blog.hu/api/trackback/id/tr202975066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása