A sport neve: Futball

Valami mindig történik a futball jelenlegi, fordulatokkal teli világában. Az arra érdemes témákról próbálok véleményt formálni, találgatni dönteni, vagy éppen nem dönteni. Mert erről szól a futball.

Kik lehetnek a meglepetések az Eb-n?

2012.05.11. 15:20 Mr One-Two

Mindenki olvasta, hallotta, tudja kik a legnagyobb esélyesek az Eb-n. Kezd unalmassá válni, hogy mindenhol leírják, megkérdezik, jól megmondják kik az igazi esélyesek. Szerintem már azok is kívülről fújják, akik nem is értenek annyira hozzá: Németország, Hollandia, Spanyolország. Az emberek 80%-a ezt a hármast nevezi meg az esélyesek közt. Ez így végül is rendben is van, mert a Vb-n valóban ez jött le, azaz, hogy ez a triász a legerősebb a Földön.

De egyrészt már nem 2010-et írunk, változik a világ, így a futball is, no meg nem felejthetjük le azt sem, hogy az Eb az a futballesemény, ahol a "kicsik" robbantani szoktak. A volt szovjetek, jelenlegi oroszok például négyszer voltak az Eb döntőjében, a görögök 2004-ben a semmiből nyerték meg a Henri Delaunay-kupát, szóval lehetne itt sorolni a papírforma borulását nem egy esetben.

Úgyhogy itt az ideje megnézni, kik lehetnek az idei Eb görögjei, már ha elfogadjuk ezt a képzavart. Mert hát ki mások lennének az idei év görögjei, mint a görögök, még ilyet!

1. Oroszország most is baromi jó.

Az elmúlt 6 évben elképesztő mekkora fejlődés következett be az orosz futballban. A CSZKA nem is olyan rég UEFA-kupát nyert, utána jött a 2008-as Eb-menetelés (elődöntőig jutottak!), és nem feledkezhetünk meg, hogy mennyi pénz van a futballjukban, és ezáltal milyen erős csapatok vannak a világ legnagyobb országában. Fel tudnánk sorolni könnyedén 6 olyan csapatot, akik nagyjából ugyanolyan erősségűek, de mindegyikük megállná a helyét mondjuk a BL-ben.
Rájuk épít az orosz válogatott is, amelyben összesen 2 nem otthon játszó focista akad (Pogrebnyak fulham-es, Izmajlov sportingos). Az oroszok a csoport legesélyesebbjei, a támadók kiválóak, a védők közt ugyan kidőlt az egyik Berezuckij-fivér, de van helyett Ignasevics, akik legalább olyan jó, mint az előbb említett fiatalember. A csoportjuk nem nehéz, akár 9 ponttal is zárhatnak, persze benne van az is, hogy összesen szereznek 3-at és kiesnek. Ettől függetlenül szerintem eljuthatnak a negyeddöntőig (talán ez a papírforma), de akár az elődöntőig is, és ha már ott vannak, miért nem lehetnek nagyobb álmaik?

2. A házigazdákat mindig nehéz megverni.

2008-ban Ausztria és Svájc bizonyította mindezt (az osztrákok nagyon szimpatikusan játszottak a csoportkörben, kár, hogy nem ért semmit), idén Lengyelország és Ukrajna fogja. A lengyelek simán továbbjuthatnak, a cseheket mi is megvertük, akkor ők miért nem, a görögök nem legyőzhetetlenek, sőt, az oroszoktól pedig akár ki is lehet kapni, ha a másik két válogatottat legyőzik.
Ukrajna sincs reménytelen helyzetben. Egy eléggé gyengécskének tűnő angol, egy felépülőben lévő francia és egy képességeiben kétségeket ejtő svéd válogatott vár rájuk. Sheva utolsó nagy világversenye, esetleg ő nagyot robbanthat, de amúgy sem gyenge ez az ukrán csapat.

3. A Vb csalódást keltő nagyjai visszatérnek.

Az olaszok nagyon gyengén szerepeltek a Vb-n, ez köztudott. Az is ismert, hogy elég gyengén sikerült a felkészülés, már ha annak nevezhetünk egyetlen meccset Oroszország ellen, ahol amúgy 3-0-ra kikaptak. Otthon áll a bál, ezzel együtt a válogatott sem lehet nyugodt. De azt is tudjuk, hogy az olaszok azok, akiket ezek egyáltalán nem érdekelnek, lásd '06 Vb. A keret nem gyenge, bár a védelem fogy köszönhetően a kihallgatásoknak és a sérüléseknek, de ezen kívül nincs baj a válogatottal. Főleg úgy, hogy egy elég jó kapitánya is van a Squadra Azzurrának Cesare Prandelli személyében. Jók lehetnek bőven egy elődöntőre úgy gondolom.
A franciák még jobb helyzetben vannak, mert van egy fiatal, de játékosként sokat megélt szövetségi kapitányuk, a játékoskeret pedig Európa egyik legjobbja. Látva a Nasri-Ribéry-Menez-Benzema támadónégyest a németek is félhetnek. Ők talán esélyesebbek a jó eredményre, mint az itáliaiak, akár a győzelem is meglehet, pontosabban kevésbé lepődnék meg egy végső francia sikeren, mint egy olaszon.

Ezen csapatokon kívül meg lehet még említeni a horvátokat, akik Bilic-csel sosem gyengék, és bármikor hozhatnak meglepetést, de azért ebben nem látok akkor sanszot, főleg a spanyolok és olaszok mellett. És ott lehetnek még a B csoport "kis csapatai", már ha Portugáliát és Dániát annak lehet nevezni. A portugáloknál Ronaldo és Nani vezetheti sikerre a csapatot, a dánokat pedig már láttuk a magyarok ellen, nem igazán úgy tűnnek, mint akik feltett kézzel állnának ki a másik 3 csoportellenfél ellen. Na az lenne igazán nagy meglepetés, ha a dánok és a portugálok mennének tovább!
Mindenesetre várjuk a futball újabb ünnepét, most Európára koncentrálva.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportnevefutball.blog.hu/api/trackback/id/tr74502614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása