A sport neve: Futball

Valami mindig történik a futball jelenlegi, fordulatokkal teli világában. Az arra érdemes témákról próbálok véleményt formálni, találgatni dönteni, vagy éppen nem dönteni. Mert erről szól a futball.

Eldőlt minden

2011.04.18. 18:10 Mr One-Two

Még csak április közepe van, de talán elmondhatjuk, hogy mind a négy top bajnokság győztesét ismerjük. A Manchester United, a Milan, a Barcelona, és a Dortmund is elég nagy előnyt szerzett meg. Hogy mást ne mondjak, a négyes mindegyik tagja legalább 6 ponttal vezeti a tabellát legnagyobb riválisa előtt. (Vagy éppen nem a legnagyobb riválisa előtt...) 

De mi ennek az oka? Talán annyira jó lenne ez a négy csapat? Mindegyik csapat más miatt vezeti ilyen simán a nemzeti ligát.

A United-nek csak szerencséje van. Furcsa ezt így kijelenteni, de így van. Angliában ma a bajnokcsapat megengedheti magának, hogy 32 meccsből kilencszer döntetlenezzen, és háromszor kikapjon. Mivel a második helyezett Arsenal még ennél is rosszabbul áll: 32 meccsükből összesen 18-at nyertek meg. Ouch. És ne feledjük, hogy olyan meccseken nem szerezték meg a győzelmet, mint például a Newcastle elleni, amikor 0-4-ről jött fel a fekete-fehér együttes.

Olaszországban a Milan azért vezethet ennyire, mert rajtuk kívül nincsen egyáltalán jó csapat. Már ha a rossonerók azok. Az angol ötödiktől estek ki a BL nyolcaddöntőjében úgy, hogy egyszer sem nyertek. Ez a Napoli 6 éve jó lett volna a hetedik-nyolcadik helyre, nem többre. Tehát az indok az elképesztő színvonal-visszaesés, ami már sajnos évek óta tapasztalható Itáliában. Valami azt súgja, amíg a Juve nem lesz bajnok, Olaszország semmit nem érhet el.

Spanyolországban megint más a helyzet. A Barcelona története talán legjobb csapatával vezeti a bajnokságot. A Real se lenne gyenge, pár éve ők is simán diadalmaskodhattak volna, de ezt a Barcát rendkívül nehéz legyőzni, és megelőzni. A többi csapat nem tud beleszólni a két óriás hadakozásába, de európai szinten ők sem gyengék, lásd a Villarreal győzelmét és továbbjutását a Napoli ellen. (Bár lehet, hogy nem a legjobb példa, mert az olaszok köztudottan leszarják az EL-t/UEFA-t.)

Németországban azért lesz bajnok a Dortmund, mert... Hát igazából ez egy nehéz kérdés. Talán azért, mert hozták azt az állandó teljesítményt, amit idén egyik német klub sem. Mondjuk erre nem sokan gondoltak, hiszen minden Bundesliga előtt van 7-8 csapat, akiről elképzelhető, hogy befutnak. Idén ki tudta biztosra, hogy a BVB nyer? Senki.  
Látszódik a javulás, túljutottak a holtponton, ami 4-5 éve jellemezte őket, miszerint minden klubjuk kizuhant a nemzetközi kupákból már a 16 között. Idén másodszor képviseli Németországot egy csapat a BL-elődöntőjében, ami ezt tökéletesen igazolja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportnevefutball.blog.hu/api/trackback/id/tr952837359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása