A sport neve: Futball

Valami mindig történik a futball jelenlegi, fordulatokkal teli világában. Az arra érdemes témákról próbálok véleményt formálni, találgatni dönteni, vagy éppen nem dönteni. Mert erről szól a futball.

Kell egy (?) csapat!

2011.09.26. 22:13 Mr One-Two

Eljött ez az idő is.
A magyar bajnokság négy kiemelkedően leghíresebb csapata, a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, és a Vasas közül három nem hogy az alsóházban található, de csak az utolsó helyezett Zalaegerszeg tud gyengébb eredményt felmutatni tőlük.
Most, 10 forduló elteltével "belekontárkodott" a Kaposvár, de amúgy (például az előző forduló előtt) az Újpest, Fradi, Vasas hármas foglalta el a 13., a 14., és a 15. helyet.

Ez 30-40 évvel ezelőtt, de még 10 éve is elképzelhetetlen volt. Persze akkor még másképp működtek a dolgok. Nem volt annyi pénz a futballban, ha tehetséget találtak akár a fővárosban, akár vidéken, az ment "föl" Pestre valamelyik klubhoz, ahol aztán remek karriert futott be és talán még külföldre is kijuthatott.

Természetesen jöttek is a bajnoki címek. Ha csak megnézzük azt, hogy a 110 éves NBI-ben ez a 4 csapat hány bajnoki címet nyert, elájulunk. Összesen 67-et, vagyis, nagyjából a bajnokságok 60%-ában ez a 4 csapat közül dőlt el, ki diadalmaskodik. És ehhez nem adtam hozzá az MTK 23 elsőségét... (Ha őket is belevesszük, a fővárosba 90 cím került, ami a 80 százaléka az összes idénynek...)

Ne legyen kétségünk, a Honvéd is ugyanezen a szinten van jelenleg, esetleg egy ici-picit feljebb, amint látható ez a tabellán is, De tavasszal ők is ugyanilyen gyengék lesznek, és örülni fognak, ha a középmezőnyben végeznek. (Elkezdődött a folyamat Siófokon...)

Aztán egyre fontosabb lett a pénz. Jöttek mentek a tulajok, addig, amíg az a fővárosiak odajutottak, hogy nem tudnak minőségi játékost vásárolni. Csupán a fiatalokból élnek. Ezért esett ki tavaly az MTK, ezért eshet ki idén az Újpest. Tehetséggyűjtőhelyek, amíg Debrecenben, Győrben látszik a csapatépítés, vannak nézők, megfelelő körülmények, játékosok. És persze van biztos háttér, méghozzá olyan háttér, amit a szurkolók is támogatnak, szeretnek, élveznek.

És talán, ami a legfontosabb: nem tisztelik a csapat múltját, hírnevét. Nincs respekt senkitől. Csak a pénzért jönnek. Ahogy Andrezinho is állította, számára csupán egy egyszerű ugródeszka volt a Fradi, nem itt akart karriert teremteni. Valószínűleg azt se tudja, hány bajnoki címet nyert a Ferencváros, vagy, hogy volt Aranylabdása is.

De ugyanezt említhetném Leo Beenhakkernél, aki úgy jött ide, mintha ő lenne az isten és eljön egy ilyen koszfészekbe azért, mert itt legalább még tisztelik, miközben külföldön nem hiába nem kell a tudása...

Ez szégyen.
Ilyen emberekre nincs szüksége Budapestnek, de a magyar focinak, úgy általánosságban.

Azért lendületlenül várom, várjuk a fővárosi futball felvirágozását, újra dicsfényben való tündöklését. Várjuk azt a pontot, amikor visszakerül régi, méltón megérdemelt helyére.

Addig pedig? Nézzük a Fradi-Újpest kiesési rangadót. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportnevefutball.blog.hu/api/trackback/id/tr13258929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása