A sport neve: Futball

Valami mindig történik a futball jelenlegi, fordulatokkal teli világában. Az arra érdemes témákról próbálok véleményt formálni, találgatni dönteni, vagy éppen nem dönteni. Mert erről szól a futball.

A Van Gaal-kérdés

2015.11.27. 15:34 Mr One-Two

Egy hosszú kihagyás után újra véleményt formálok, mivel egy olyan grandiózusnak tűnő vita kezd kialakulni a Manchester United-rajongók között, amely mellett nem akarok szó nélkül elmenni.

A vita tárgya nem más, mint Louis Van Gaal személye. Joggal ül-e még a padon vagy sem? Helyes volt-e egyáltalán kinevezni őt a United padjára? És a talán legfontosabb kérdés: ekkora volumenű, ekkora árcédulájú igazolások után megengedheti-e magának egy ilyen nagy történelemmel rendelkező, megkerülhetetlen klub, hogy a jelenlegi helyzetet elfogadva egy másodvonalban lévő klub maradjon?

Mert jelenleg az, nem lehet kérdés. És itt a másodvonal nem azt jelenti, hogy teszem azt, Bajnokok Ligája-csoportkört megütő, de annál többet nem nyújtó, hanem egy, a legelitebb körhöz tartozó top alakulat. Mint például a Bayern vagy a Barcelona manapság.

Louis Van Gaal közel másfél éve egy fantáziátlan, az angol stílushoz ragaszkodni próbáló, ámde mégis a kortárs passzjátékot a játékába beleépíteni kívánó, azaz egy igazából semmilyen stílusú csapatot vett át David Moyestól. Egy olyan csapatot, amelynek játékosai sem tudták igazából, hogy mit is kéne tenniük a pályán, nem értették, mit akar tőlük az edző. Ergó egy romokban heverő gigaklub került a kezei alá.

Van Gaal a romokat eltakarította, és elkezdte lerakni egy új remekmű alapjait, amilyen egy karakán, de nem önfejű, hanem céltudatos menedzserhez illik.

Taktikailag egyértelmű a csapat játéka, amelyet nem egyszerűen taktikának nevez, hanem egyenesen filozófiának. A rövid passzos, labdabirtoklásra alapuló játék a mai szemléletnek teljesen megfelel. Nézzük csak meg a Bayernt vagy a Barcelonát. Ha egy top-top csapatot akarunk létrehozni, akkor már a kezdetekkor is játsszunk úgy, ahogy egy top-top csapat játszik. 

De akkor miért is van felháborodva a United-szurkolók egy része?

Gyenge támadójáték, kevés szerzett gól, unalmas meccsek, a drága igazolások nem nyújtják azt, amit várnak tőlük. Nagyjából így fogalmazható meg a problémahalmaz. És ebben igazuk is van a kétkedőknek, gondoljunk csak bele az utolsó Ferguson-évekbe! Lendületesebb támadójáték volt, ez talán nem kérdés. A gólok száma az utolsó 3 Ferguson-idényben így alakultak: 78 (2010-11), 89 (2011-12), 86 (2012-13). Míg Van Gaal csapata tavaly 62 gólt szerzett (igaz a bajnok Chelsea is csak 73-at lőtt), idén pedig 13 meccs után 19-nél jár.

Ha lebontjuk ezt egy meccsen szerzett átlagra a következőt kapjuk:

2010-11: 2,05 gól/meccs
2011-12: 2,34
2012-13: 2,26
2014-15: 1,63
2015-16: 1,46

Ez kevés, nincs vita.

Ellenben Ferguson alatt a játék erősen a hagyományos brit stílusra épült, amelyet ma már csak legfeljebb egy angol középcsapat játszik, az is gyengén. Meg kell jegyezni, ezt a stílust meggyőződésem, hogy senki nem tudta volna ilyen hatékonyan, ennyi címet megszerezve képviselni, nemhogy a kortárs edzők közül, de könnyen lehet, hogy a régiek közül sem.
Azonban e
lőbb-utóbb tovább kellett volna lépni, mivel nem ebben az irányban halad a mai futball. A rövid passzos, labdatartásra épülő játékot már elengedhetetlen, hogy ne tudja játszani egy topcsapat, lásd a tavalyi BL-elődöntősöket. Ferguson úgy döntött, ennek bevezetése és megszervezése legyen az utódának a feladata. Ez az ő döntése volt, amivel nincsen semmi baj, ő már eleget letett az asztalra. hogy ezt megtegye.

A futball azonban nem csak a gólszerzésről szó, sőt. A védelem megszervezése talán még fontosabb, mint a támadójátéké. Nézzük meg a kapott gólok szempontjából is a vizsgált idényeket!

2010-11: 0,97 gól/meccs
2011-12: 0,87
2012-13: 1,13
2014-15: 0,97
2015-16: 0,69

Emellett idén már 8 clean sheetnél jár a United, tavaly az egész idényben ez a szám 11 volt. Otthon pedig az idei idényben összesen egyetlen gólt kapott a United 6 meccs alatt.

Vagyis Louis Van Gaal gyakorlatilag nemhogy fenntartotta a védelem hatékonyságát, de még javított is rajta, úgy, hogy teljesen újra kellett alakítani azt (a védelem minden tagja vagy eligazolt, vagy visszavonult). 
Egy házat sem a tetejénél kezdjük építeni, hanem az aljáról, ezt a sémát követi Van Gaal is.
A védelmet kell először rendbe tenni, mert ha nem kapsz gólt, nem kapsz ki. Ellenben ha csak támadni tudsz, még kikaphatsz, ha több gólt szerez az ellenfél, mint te. 
Biztos vagyok benne, hogy Van Gaal idővel a támadásokra is több időt fog fordítani akkor, amikor eljön annak az ideje.

Sokan úgy gondolják, hogy a drága igazolások is feleslegesek voltak, pontosabban jobban is el lehetett volna költeni azt a körülbelül 250-300 millió eurót, ami elment az elmúlt két évben igazolásokra. Ebben is van igazság, a szurkolók sokat vártak anno Di Maríától, idén Depaytól, de egyikük sem nyújtotta/nyújtja azt, amit vártak tőlük. 
De fontos megjegyezni, hogy az igazolások többsége (nagy része) fiatal. Nem kicsit. Martial, Blind, Rojo, Depay, Darmian mind-mind a második x elejét tapossák, valamelyikük még azt sem. 2-3 év múlva könnyen elképzelhető, hogy posztjaikon mindannyian ott lesznek a top 5-ben, túlzás nélkül. Így azért már árnyaltabb a kép.

Az unalmas meccsekkel kapcsolatban: valóban lehetnének izgalmasabb mérkőzések is, de ez egy folyamat. A Bayernnél ugyanez történt, az elején a szurkolók ki nem állhatták a hollandot a gyengének tűnő játék miatt, azonban remek munkát végzett (azért csak összejött egy BL-döntő vele), amelyet Heynckes tökéletesített, ma pedig Guardiola úgy tűnik még tökéletesebbé tesz, már ha lehetséges.

Végezetül: a szurkolók nagy része, aki panaszkodik mindannyian a Ferguson-éra közepébe csöppentek bele, velem együtt. Nekik/nekünk a United játéka és ezen belül a United-way a soha fel nem adásról, a hitről (BELIEVE), a megalkuvást nem tűrő hozzáállásról szól. Van Gaalból sokan ezt hiányolják, és ezért nem érzik már azt a tűzt, amit egy United-meccs nyújthat.

De be kell látni, hogy sajnos ez a United már nem az a United akit megismertünk, azonban az a United már nem is fog visszatérni, ezt kell megértenie minden szurkolónak. Ferguson egy volt, az ő Unitedét csak ő tudta létrehozni. Volt próbálkozás a rekreációra (Moyes), de az csúnyán megbukott. El kell fogadnunk, hogy ha újra dicső fényében akarjuk látni a klubot, akkor ez a stílusbeli váltás, és az ezzel járó előnyök és hátrányok szükségesek ehhez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportnevefutball.blog.hu/api/trackback/id/tr398118692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása